De vredesduif voor Blije Buren

vredesduifUitreiking van de vredesduif aan Stichting Blije Buren door voorganger Jan Meijer in de kerk De Duif aan de Prinsengracht.

Vredesvluchten in De Duif samenwerking met Pax voor vrede

“Vrede en alle goeds”, hoe vaak wensen we elkaar dat niet toe tijdens het breken van brood en delen van wijn?

Vrede is samen met waarheid en rechtvaardigheid een belangrijke toekomstdroom om in te geloven en al gelovend waar te maken. We bidden en zingen voor vrede, we zetten ons ervoor in, in onszelf, bij ons thuis, in onze buurt en ons land en ook in de wereld.

We weten hoe belangrijk het is om al het vredewerk te benadrukken, om iedereen te bemoedigen die zich voor vrede inzet.  Vrede lijkt immers zo ver weg.

Het idee van Pax (voorheen Pax Christi) is heel simpel. Vier keer per jaar wijden we een viering aan een Vredesvlucht. Dat doen we met een steeds grotere groep andere kerken, inmiddels 60! Onze verbondenheid met een persoon of organisatie die aan vrede werkt, of juist meer zou moeten werken, benoemen we en maken we bekend.

Wij als Duif maken hiermee een statement: hiermee willen wij ons verbonden weten! Hier worden wij blij van! Of ook: deze persoon of groep wensen wij vredeswijsheid toe! Het sturen van de duif is dus geen prijs, maar een teken van betrokkenheid, van zorg of van gedeelde verantwoordelijkheid.

Vier keer per jaar zetten we tijdens de zondagse viering een keramische duif uit Narino, een streek in Colombia, op de tafel. Tijdens de viering wijden we in ieder geval de voorbeden aan de vrede en laat de voorganger weten waar de duif deze keer heen vliegt. De vlucht van de duif is niet alleen een metafoor voor de Geest maar ook voor de duif van Noah die vruchtbaar land vond. En kleine olijfboomhouten duif-broche wordt aan de betrokken  persoon of groep uitgereikt. Als we de broche niet kunnen uitreiken sturen we met een brief de broche op.

Op de wekelijkse liturgie-avond, maar ook na de viering in de kerk, kunnen alle Duiven een persoon of groep voordragen. De voorganger die de betreffende zondag voorgaat kiest welk project of welke persoon centraal wordt gezet en een duifbroche krijgt opgespeld.

Op zondag 4 december 2016 reikte Jan Meijer de Vredesduif uit aan Peter Gualterus en Francesca Emma voor hun initiatief Blije Buren. Blije Buren komt voort uit verschillende initiatieven, met als doel andere mensen – belangeloos – te ondersteunen en (als gevolg daarvan) uit hun isolement te halen. Door de verschillen te begrijpen en de overeenkomsten te versterken komen mensen nader tot elkaar en worden zij… Blije Buren! Zij vormen daarmee een gemeenschap waarin De Duif zich herkent. In onze geloofsgemeenschap vieren wij dat onder andere met delen van brood en wijn en zij vieren het gemeenschap zijn onder andere met brood en soep.
En bij de Blije Buren geldt hetzelfde welkom als bij de Duif: wie of wat je ook bent, waar je ook vandaan komt, wat je achtergrond ook is, arm of rijk.

Buurtinitiatief

Aanwezig namens de Stichting Blije Buren waren Peter en Francesca, samen met de andere vrijwilligers, de drijvende motor achter Blije Buren.
Hun initiatief vond ik door te zoeken naar ‘buurtinitiatieven’. En Blije Buren sprak mij direct aan. Directe hulp voor je naaste om in contact met elkaar te komen. Het herverdelen van datgene wat al beschikbaar is zonder dat bij die herverdeling geld een rol hoeft te spelen. Gratis arbeid, maaltijd, voedsel met als doel: gezelschap is welkom! Ook alleen gezelschap is van harte welkom bij Blije Buren.
Het thema van vandaag Heb Lief! ontmoet je ook op de plek van Blije Buren, waar de gasten worden ontvangen en uitgenodigd om gratis te eten en gratis voedsel mee te nemen en vooral ook: voor je buren! Sociaal contact voor een socialer en vreedzamer samenleving.

De stichting heeft verschillende verhuizingen en dreigende uitzettingen meegemaakt. Blije Buren loopt bijna als vanzelfsprekend tegen allerlei regels op. De afgelopen 20 jaar is de bureaucratie enorm gegroeid, niet bepaald een teken van vertrouwen! Ook stichting Blije Buren heeft daarmee te maken.

‘Heb uw naaste lief’ uitvoeren kan blijkbaar niet zomaar en niet zonder ‘ja, MAAR…’ Alle hulp in tijd, geld en voedsel is welkom bij het realiseren van hun doelstellingen. In de viering van 19 februari 2017 zullen we ook aandacht besteden aan andere deelnemers van Blije Buren. Dit wordt een uitgebreidere kennismaking tussen onze twee gemeenschappen.

Peter is inmiddels genomineerd voor Amsterdammer van dit jaar en wat mij betreft zijn Peter en Francesca de Buren van het jaar. ‘Heb uw naaste lief’ brengen zij in praktijk.
Daarom hoort deze Vredesduif bij dit initiatief.