10 Feb

De sfeer in de buurt

Recent nam de Eerste Kamer een wet aan waardoor er straks meer kan worden gedaan aan overlastgevende buren. De burgemeester kan bijvoorbeeld ingrijpen en een boete opleggen. Hoe belangrijk het is om goede contacten te onderhouden met je buren weten Gitta van der Linden van organisatie Buuv, Peter Gualterus van Stichting Blije Buren en Catharien Hamerslag van Buurtmiddeling Utrecht.

Luister de aflevering terug >

24 Jan

Blije Buren door gratis eten van Peter

Video

Blije Buren door gratis eten van Peter

[bron: Geloof en een hoop liefde, EO]

Blije Buren, wie wil dat nou niet? In Amsterdam Zeeburg is het een begrip. Peter Gualterus en Francesca Emma zijn de initiatiefnemers van een bijzonder buurthuis. Door eten te delen willen zij de eenzaamheid in de buurt verminderen en de saamhorigheid vergroten. Een succesformule is geboren.

Lees meer

05 Dec

De vredesduif voor Blije Buren

vredesduifje

vredesduifUitreiking van de vredesduif aan Stichting Blije Buren door voorganger Jan Meijer in de kerk De Duif aan de Prinsengracht.

Vredesvluchten in De Duif samenwerking met Pax voor vrede

“Vrede en alle goeds”, hoe vaak wensen we elkaar dat niet toe tijdens het breken van brood en delen van wijn?

Read More

02 Nov

Nieuwe buren voor de Blije Buren

ijopener-logo

ijopenerFrancesca Emma en Peter Gualterus richtten circa zes jaar geleden de Stichting Blije Buren op, een idealistische organisatie die vooral met het delen van voedsel de eenzaamheid in de buurt wil verminderen en de samenhorigheid wil vergroten. De gemeente is voornemens volgend jaar naast hun buurthuis nieuwe containerwoningen voor studenten en statushouders te plaatsen. Hoe reageert de stichting op de komst van deze nieuwe (blije) buren?

Lees hier het hele artikel

Bron: IJopener, oktober 2016; Tekst en Foto’s: Ingrid Nieuwenhuizen

02 Nov

Deze man kookt voor eenzame buurtbewoners én bestrijdt voedselverspilling. Nu jij weer.

Door Veerle Weustink in Brandpunt+

Met zijn initiatief Blije Buren zorgt Peter Gualterus ervoor dat voedsel dat anders wordt weggegooid op de juiste plek terechtkomt: in de magen van eenzame buurtbewoners.

Aan de rand van de Indische buurt in Amsterdam vind je Blije Buren. Een zelfbenoemd buurthuis, waar het elke dag een drukte van jewelste is. Logisch, want hier kan je altijd vers voedsel en een warme maaltijd krijgen. Helemaal voor nop!

Lees het hele artikel op brandpunt.kro-ncrv.nl

26 Okt

Workshop Lachyoga bij Blije Buren

lachyoga

lachende babiesHeb jij ook zin in lekker te lachen om niets? Te ontspannen met een glimlach en een schaterlach? Dan is lachyoga  een bijzondere ervaring voor je, die je niet wil missen. Het is ontspannend, en rustgevend  voor lichaam en geest.

Hahahaha hihihihi hohohoho

 • Lachen ontspant en verbindt
 • Lachen is een vorm van loslaten en relativeren
 • Lachen is universeel
 • Lachen werkt aanstekelijk
 • Lachen kan een ijsbreker zijn voor vele situaties
 • Je kan remmingen overwinnen.

Ik zeg: Gewoon doen!

Je bent van harte welkom om samen te lachen.

Wanneer?

Aanvang zondagmiddag 6 november 16.00 uur

Waar?

Ter hoogte van Cruqiusweg 76

Door wie?

Henny Strijker

Aanmelden:  hennystrijker@gmail.com06-83576515

 

02 Okt

Project Groep Holland & Blije Buren

blije buren 2

Hallo  allemaal,

Allereerst nog hartelijk bedankt voor  alles, wat een ieder los van elkaar of juist op een bepaalde manier samen met een ander, heeft of hebben bijgedragen aan het initiatief als participatie-project “Geschenk van Boven”, het voortbestaan , plaatsing en de ontwikkeling van deze voorziening, op de hoek bij de rotonde Cruquiusweg, hoek Th. van Lohuizenlaan, als Buurtservicecentrum “Blije Buren”.  Read More

17 Sep

Uitnodiging HONK – STAP – SPRONG

gastvrij oost

de-alliantie   gastvrij oost

Presentatie en Dialoog 2 over het ontwerp voor het wooncomplex voor jonge nieuwkomers en Amsterdammers aan de van Lohuizenlaan

Donderdagavond 22 september organiseert De Alliantie in samenwerking met Gastvrij Oost een 2de bijeenkomst over het wooncomplex dat de Alliantie medio 2017 aan de van Lohuizenlaan realiseert. Het gebouw is bestemd voor ongeveer 100 jonge nieuwkomers en Amsterdammers, voor een periode van 10 jaar.

Ambitie voor het complex is dat jonge bewoners van binnen en buiten de buurt, met en zonder vluchtachtergrond, hier prettig kunnen samenleven en een goede start kunnen maken in de stad.

De bijeenkomst is een vervolg op de lunchbijeenkomst die op 7 juli werd georganiseerd. We bespraken toen de uitgangspunten die van belang zijn om dit project tot een succes te maken. Zelfbeheer, ontmoetingsruimte, groen en uitstraling van het gebouw en daarnaast gebruik van kracht en kennis uit de buurt zijn belangrijke pijlers.

De bijeenkomst van 22 september gaat specifiek over het gebouw; de architect van de Alliantie zal dan het ontwerp presenteren. Hierin zijn zoveel mogelijk de eerder genoemde aandachtspunten meegenomen. Het betreft modulaire bouw, voor een deel liggen onderdelen van het gebouw vast, maar er zijn ook onderdelen die nog verder ingevuld kunnen worden. We voeren dan ook graag het gesprek of het gebouw aansluit bij eerder genoemde uitgangspunten. Ook zijn wij benieuwd naar jullie ideeën (zowel vanuit de hoek van de toekomstige bewoners als van de omwonenden en buurtbewoners) over het gebruik van het gebouw.

De Alliantie destilleert uit het gesprek graag een aantal inzichten die nog kunnen worden meegenomen in de verdere uitwerking van het gebouw.

Programma

19.15 uur
Inloop

19.30 uur
Welkom en toelichting programma door Ramon Schleijpen (gespreksleider); Inleiding over de achtergrond en uitgangspunten van het project door Hillechien Meijer (gebiedsontwikkelaar van De Alliantie)

19.45 uur
Presentatie van ontwerp van het gebouw door Marcel Steeghs (SVP architectuur en stedenbouw)

20.15 uur
Plenaire gesprek: In hoeverre herkennen we de aandachtspunten van de lunchbijeenkomst in juli in het ontwerp? Welke afwegingen zijn gemaakt? Welke keuzes kunnen nog gemaakt? Wat kunnen we vanuit het perspectief van jongeren, vluchtelingen, de buurt, nog meegeven voor het ontwerp, en voor het gebruik straks?

20.45 uur
Afsluiting plenair gedeelte

20.50 uur
Tafelgesprekken met de volgende onderwerpen; ontmoetingsruimte, aanzien van het gebouw, Buitenruimte, binnenruimte (wonen in het gebouw)

21.30 uur
Afsluiting, korte terug koppeling

Locatie
buurthuis Archipel, Makassarplein 1

Genodigden / deelnemers

 • Uit de buurt: Leon Paquay (Architectenbuurt), Truus Ophuysen, Meta de Vries (Buurt coöperatie OHG), Simcha de Haan (Broedplaats Fenix); Omwonenden: Ellen Wijnant, Dhr W.M.C. Perridon, J.R. Breeuwer, Jose van Spaandonk, Adrie Barnhard, Walter Russ
 • Jongeren Oost: Reoduane Amine (Jongerenplatform) en Sophia Bench Tastebeforeyouwaste)
 • HOOST Mauritskade: Odai Alkrede en Mohamed Amre Youkhdar
 • BOOST Ringdijk: Nasim Alhomsi en Kinan Mohamed
 • Jongeren Riekerhaven: Isabel Mooij en Mostafa Ezzi
 • Meevaart Ontwikkelgroep (Indische Buurt): Firoez Azarhoosh
 • Gastvrij Oost: Loes Leatemia en Ramon Schleijpen (gespreksleider)
 • De Alliantie: Maaike Hiemstra en Hillechien Meijer(gastvrouw), Ed Willems, Marcel Steeghs
 • Stadsdeel Oost: Joost Luirink, Brenda Hunt
 • Gemeente Amsterdam: Mandy de Vree
 • Blije buren

Contact
We horen graag of je er bij kunt zijn.

Bijlagen

 

05 Sep

Father of the neighborhood

Foto: Mats van Soolingen
foto: Mats van Soolingen

Amsterdam, 9 augustus 2016 – Het buurtcentrum de Blije Buren aan de Cruquiusweg. Oprichter Peter Gualterus (‘de Zeeburgman’). Foto: Mats van Soolingen

Free food and hospitality at  Neighborhood service-center Blije Buren( happy neighbors) on Zeeburg , Amsterdam the Netherlands. Driving force Peter Gualterus(58) has a particular life story: once rich by a coffee shop chain, now free from money as generous social worker.

HET PAROOL . Monday 15 August 2016
text: Rinske Verkerk, photos: Mats van Soolingen, translation: Peter muller

I’m in Zeeburg , Amsterdam and I’m hungry. There is only a snack-stall where you have to pay cash, but I have no cash. close by i see a weird white building with a large piece of land surrounding it and a roof that juts. actually, it is more of a barn, with a porch and an umbrella under which people are.

On the street side is a market stall with fruits and vegetables. But the merchant is nowhere to be seen. I want to leave. But a man calls me , “Hey! What’s your name? ”
His name is Peter and looks like an auto mechanic, with its blue overall. ” What are you doing here? ” I say that I’m hungry. He says  you are welcome to eat  here. I question whether I can pay with my credit card only. He says it costs nothing!

I’m not the only one. We eat between men and women, a Suriname who listens to the speech of two activists and a boy in a spider-man costume comes for a gratis ice-cream. The cottage is a neighborhood service consolidate the name  BlijeBuren. Peter Gualterus  runs the foundation for six years now.His mean goal is to prevent loneliness in the neighborhood and to promote togetherness. He is a social worker by profession. He practices his craft  in an unconventional way.

“I let people who come here, to  participate. Because focus on one task, is for some hard enough. It is my goal to teach others to complete their task before thinking of themselves again “.

At the market stall is no salesman because everyone can take the fruit and vegetables for free.

“Happy Neighbors has contracts for daily supplement with local supermarkets and bakeries in the city. On busy days I see  250 to 300 visitors. And then we also go to  people doing all kind of jobs and bringing food “. He stands up and shows me his bed. In the neighborhood service center where he temporarily resides.

Gualterus is actually too long for the bed, so a 60 centimeters wide. but with a mat and a blanket on top it is fine. Early in his youth Gualterus saw that money was more an obstacle for happiness  and so it became his dream to one day to give everything away for free out of his home . “That was successful”.

Money, Money, Money

The name Blije Buren refers to Gualterus ‘ mother: Babie Beatrice, B.B. “she was born on Java, and my grandma could really not imagine a tastier dish than babie pangang.” There in Indonesia, was Babie in love with a man eventually ‘ Gualterus father. Not much later Babie ended up  in a Japanese POW camp. “horrible things happend  . My great-grandfather a judge, was tortured to death. I did not want to hear those stories . What my mother told me, was the importance of togetherness. They forgot tensions and sorrow by songs to sing and be together. Togetherness became the most important aspect of the Blije Buren .They started a family at the Biesboschstraat in Amsterdam. Indonesian culture was never far away. “Everyone was welcome. Everyone could stay for dinner. I was very happy. Until I heard one night my parents  arguing about money. I got pain in my stomach and could no longer keep up in school. Sometimes I saw my mother on the couch, with sleeping pills.

Other times the plates flew through the room. It was so beautiful,  that family . And then it hit rock bottom. Only because of money, money, money.”
Gualterus dropped out of school.” I started with burglaries. Committed robberies. I was fifteen or sixteen and the most intelligent of my group, so I coordinated the lot. With guns and all”.

Outside on the veranda stops an Arab Lady in a mobility scooter for the market stall. She puts two melons in her bag and waving to Gualterus. He raises his hand. “Hello , dear!”
” I was in prison for three and half years  for crimes against property. My mother cried the tears out of her eyes. She has beaten me a lot, as only one of the children.Because I was her favorite who would rescue the family . That’s happened, but in a whole different way than she had imagined.”

I was happy. Until i heard my parents arguing about money.  Our family went through a hard time only because of that .

Gualterus began in the 1980s to training as a social worker. Wow, he thought, this had my parents need to know. ” You learn techniques to solve problems, instead of thinking: this is my fate.” At that time he was also manager of the Amsterdam coffee shop chain The Happy Family. Within the company he sought directly to the togetherness he knew of his mother.
He came up with a living room project, with the aim of disadvantaged young people and make sure that they get their lives back on track. ” It started with a shop in the Pijp – a neighborhood in Amsterdam. My way of organizing help drew many people. Free rolls, for which I stole the ingredients at the supermarket. I invited people  as if they were my brother or sister, you know. ”

Softdrugs

The Happy Family grows into a chain with five branches and twenty thousand members. The success is not separate from the legal hashish and marijuana sales.
“We put people on track and then we saw them again in trouble if they were going to buy hashish and weed. That is why we wanted to do the same, selling drugs i mean. I have consulted with the municipality and that became-the beginning of the tolerance policy. ” Gualterus decided  to import  softdrugs  as well . “I was so in that business, and it brought so much money on. I gave sandwiches and coffee, but on top days i make 25 thousand guilders per day to soft drugs sales. And no one saw it. But the official owner, who in the meantime was married my with my sister , began to interfere with the business and  turned it around  just to make money. The family was suddenly not so happy anymore. I carried over the business and walked away from it. I could  have a few million. But I was not in for the money.” In the following years he thought about the solution to the money quarrels in his family. That he found: “all without money.” He discovered that the city least invested in Zeeburg a neighborhood in Amsterdam and started there BlijeBuren.The time is almost ripe to approach the Dutch Association of Social Workers and to get involved in his project, he says” A socially responsible corporate needs a social worker. And if we get there, there must be money. But first BlijeBuren must have a clean start. That is only possible without money. Then you can help people without distraction.”
A group of men drinking coffee outside. A shy man comes in to help with a supply of fresh bread. Gualterus stands up. “I want to be that kid that I was when I was seven years old. That nothing needed to be happy. ” Where do you live from? He points at my plate warmed up fried rice with beans, egg, melon and  half of a pork chop. “What do you mean?”

22 Aug

Gratis eten en een goed gesprek

de-telegraaf-app_windows

Een mooi initiatief in Amsterdam. De stichting Blije Buren geeft daar gratis voedsel weg aan mensen die dat niet kunnen betalen. Op deze manier willen zij armoede bestrijden en eenzame mensen bij elkaar brengen.

bron: Telegraaf.nl

17 Aug

De buurtvader van Zeeburg: van coffeeshopbaas naar maatschappelijk werker

Foto: Mats van Soolingen
foto: Mats van Soolingen

Amsterdam, 9 augustus 2016 – Het buurtcentrum de Blije Buren aan de Cruquiusweg. Oprichter Peter Gualterus (‘de Zeeburgman’). Foto: Mats van Soolingen

Gratis eten en gezelschap vind je bij buurtcentrum Blije Buren op Zeeburg. Drijvende kracht Peter Gualterus (58) heeft een bijzonder levensverhaal: ooit rijk door een coffeeshopketen, nu vrij van geld als vrijgevige maatschappelijk werker.

Ik ben in Zeeburg en ik heb honger. Er is alleen een snackkraam waar je contant moet betalen, maar ik heb geen cash. Verderop staat een raar wit gebouwtje met een flinke lap groen eromheen en een dak dat uitsteekt. Eigenlijk is het meer een schuur, met een veranda en een parasol waaronder mensen zitten. Aan de straatkant staat een marktkraam met groente en fruit. Maar de koopman is nergens te bekennen. Ik wil vertrekken.

Maar een of andere Amsterdammer roept me na: “Hé! Hoe heet je?” Hij heet Peter en ziet eruit als een automonteur, met zijn witte hemd onder een blauwe overall. “Wat doe je hier?” Ik zeg dat ik honger heb. Hij zegt dat ik ‘hier wel ken eten’. Ik vraag of ik kan pinnen. Hij zegt dat het niets kost.

Lees verder op Het Parool

English version >>

 

 

17 Aug

‘Blije Buren’ wil verbinden met gratis eten en een goed gesprek

Gratis eten voor wie het maar wil. Klinkt als een utopie, maar bij Stichting Blije Buren in Zeeburg kan het.

Initiatiefnemer Peter Gualterus had ooit een goedlopende coffeeshopketen, maar die heeft hij nu ingeruild om zich volledig te storten op het helpen van minderbedeelden. Bij zijn groentekraam kan je pakken wat je nodig hebt en ook nog aanschuiven voor een warme maaltijd.

Maar, hoewel het initiatief van Peter op het eerste gezicht wat wegheeft van een voedselbank, is eten weggeven maar een deel van z'n missie. 'We zijn eigenlijk bezig om de eenzaamheid te verdrijven en de saamhorigheid te bevorderen', vertelt Peter. 'Als mensen samen aan tafel zitten te eten merken we dat ze met elkaar in gesprek gaan en elkaar leren kennen.'

'Mensen ontmoeten is héél belangrijke', beamen vaste gasten Joke en 'Captain Ed'. 'Maar er kwam hier ook heel lang een meisje helemaal uit West. Door weer en wind, voor een brood en wat groente. Kun je nagaan hoe arm sommige mensen zijn!'

'Áls kind maakte ik al mee dat mijn ouders vaak ruzie maakten over geld', verklaart Peter zijn initiatief. 'Dus toen dacht ik: "hoe kan ik dit soort ruzies voorkomen?" Het heeft heel lang geduurd, maar Blije Buren is er wel een oplossing voor.'

15 Mei

Opening nieuwe pand 22 mei 2016

FB_Image

Slideshow

Blije Buren heeft een nieuw pand. En om dat te vieren gaven we een feestje. We hebben gevraagd of de buurt ons daarbij wil helpen en daarom hadden we uit heel veel verschillende culturen hapjes, drankjes en activiteiten. Iedereen kon uiteraard gratis bij ons aanschuiven.

De opening vond plaats op 22 mei 2016 op de Cruquiusweg 76.

22 Dec

Portocabins mogen blijven

stadsdeelkantoor

De twee portacabins van de stichting Blije Buren mogen maximaal anderhalf jaar blijven staan op de hoek Cruquiusweg en de Van Lohuizenlaan. De stichting gaat de portacabins, die momenteel worden opgeknapt, gebruiken voor maatschappelijke activiteiten. Er zijn strikte afspraken gemaakt over het gebruik van het veldje, de plaatsing van spullen rondom de portacabins en de uitstraling.

Bron: oost-online.nl

18 Okt

Groenteportretten

PA090014

Giuseppe Arcimboldo

Door Boris de Leeuwe, animator en kunstenaar

Afgelopen weken gaf ik een creatieve les op de J.P. Coenschool in in de Indische buurt. Kinderen uit groepen 1, 2, 3, 4, 6 en 8 lieten zich inspireren door de renaissance schilder Giuseppe Arcimboldo. De schilder is het meest bekend geworden door zijn surrealistische groente- en fruitportretten.

Hoewel de kinderen zich door de schilder lieten inspireren kwam er tijdens de les geen spatje verf aan te pas. De portretten die werden gemaakt werden namelijk opgebouwd uit echte groenten en fruit. Het eindresultaat is een bonte verzameling aan foto's waarop gezichten, dieren, monsters en landschappen te zien zijn. Soms humoristisch, soms boos, soms verdrietig maar altijd vol met leven!

 

Groenteportretten

STICHTING DE BLIJE BUREN TEGEN VOEDSELVERSPILLING

Dit project zou nooit een succes zijn geworden zonder de hulp van stichting de Blije Buren. De stichting, gevestigd in Amsterdam Oost, zet zich belangeloos in om mensen, of beter gezegd: buren, weer met elkaar in contact te brengen. Vaak gaat het om mensen die in een sociaal isolement terecht zijn gekomen en van een bestaansminimum leven. Een van de meest opvallende bezigheden van de stichting is het verzamelen en gratis aanbieden van voedsel.

Dagelijks rijden Peter, Franny en hun team de Indische buurt af om groenten en fruit op te halen bij lokale groenteboeren. Vaak gaat het om groenten waar een paar rotte plekken op zitten. Normaal zou dat voedsel weggegooid worden omdat het niet meer verkocht wordt. Nu krijgt het een tweede leven doordat het bij mensen terecht komt die het hard kunnen gebruiken.

De stichting leverde alle groenten en fruit voor dit project geheel kosteloos. Dat maakte dat de kinderen veel keus hadden uit een enorme diversiteit aan groenten en fruit. Dit is goed terug te zien in de kunstwerken.

VERBONDENHEID

Het positieve gevolg van de stichting is dat mensen vaak uit zichzelf iets terug willen doen. Soms gebeurt dit door de behoefte om voor andere buurtbewoners te koken, soms doordat men zich aanmeldt als vrijwilliger en soms door iets simpels als een praatje met iemand te maken. Er worden verbindingen gemaakt.

Dit wordt niet verlangt maar het gebeurt soms gewoon vanzelf. Zoals Peter zegt: "Het moet uit de mensen zelf komen als ze daar de behoefte toe voelen." Dit maakt dat de stichting een warm gevoel uitstraalt waar iedereen, zich  al snel welkom voelt.

17 Okt

Nieuw ‘Geschenk van Boven’ voor Blije Buren

Foto: oost-online.nl
Foto: oost-online.nl

Foto: oost-online.nl

Na de Burendag van het Oranje Fonds en Douwe Egberts is er nu ook de Super Burendag. Die werd een week later georganiseerd door de mensen van de stichting Blije Buren. En ze hadden wat te vieren. De nieuwe locatie bij de rotonde van de Cruquiusweg bij de Architectenbuurt werd feestelijk in gebruik genomen met mensen uit de buurt, voorbijgangers en natuurlijk de mensen die regelmatig te vinden zijn op deze bijzondere plek. De naam van de nieuwe voorziening: ‘Geschenk van boven’.

In maart moesten de Blije Buren het gekraakte wachthuisje van het GVB verlaten, waar ze de saamhorigheid in de buurt bevorderden door elkaar te ontmoeten, te leren kennen, samen te eten en elkaar te helpen. Nu een half jaar later is er een nieuw onderkomen. Het is de oude winkel van tankstation Autoradam bestaande uit twee portocabins die via zwaar transport vanuit West naar Oost zijn gebracht. Op verzoek van enkele ondernemers en buurtbewoners, moet het nieuwe onderkomen nog wel een kwartslag worden gedraaid. Niet iedereen is het daar mee eens. Andere buurtbewoners vinden de draaiing wel jammer omdat het leuke landelijke uitzicht, dat er nu nog is, daardoor verdwijnt.

Nieuwe start
Het werd een feestelijke dag met een gul zonnetje en veel belangstelling. Op het grote terras werd druk overlegd ook met de aanwezige ambtenaren en ondernemers over wanneer gas, water, licht en sanitair aangesloten kunnen worden en de totale opknapbeurt van het buurthuis van start kan gaan. Even verderop een uitstalling van levensmiddelen en vooral heel veel druiven. Want naast huiswerkbegeleiding, taallessen en kooklessen kunnen buurtbewoners die het nodig hebben ook hier weer terecht voor gratis levensmiddelen. Daarvoor wordt groente brood en fruit ingezameld bij winkels in de wijde omgeving.

[Bron: Oost-online.nl]

05 Okt

Super Burendag

buren 2

nieuwe portocabinOp zondagmiddag 11 oktober 2015 geven we het startsein van de voortzetting met het Buurt servicecentrum “Geschenk van Boven”, zoals we dat hebben gestart voor, door en met de buurt en haar bewoners in april 2014.

Buren, omwonenden, voorbijgangers en bezoekers van stadsdeel Oost en alle andere geïnteresseerden of belanghebbenden van de stichting Blije Buren nodigen we van harte uit om aanwezig te zijn op deze “Super Buren-dag” bij onze voorziening hoek/rotonde Cruquius-weg en Th. K. van Lohuizenlaan.

n maart 2015 moesten wij de oude locatie verlaten. Nu na 6 maanden hebben we weer een nieuwe ruimte en gaan we verder met het bevorderen van de saamhorigheid in de buurt. Door elkaar te ontmoeten, te leren kennen en elkaar te helpen.

We vragen u om uw idee, wens, behoefte, zorg, kritiek of advies te geven, zodat we samen vorm kunnen geven aan het centrum en een blije buurt.

Wees welkom! Neem iets te zeggen, te zingen, te eten of te drinken mee, om te delen met de Buren en alle anderen op deze “Super Burendag”.

 • Datum: zondag 11 oktober 2015
 • Tijd: van 13.00 tot 17.00 uur
 • Locatie: onze voorziening hoek/rotonde Cruquius-weg en Th. K. van Lohuizenlaan

Alearabia>>

Francais>>

21 Sep

Portocabins? Geef je mening!

nieuwe portocabin

Warm, droog en blij de winter door

Stichting Blije Buren heeft sinds 2 september twee portocabins op de hoek Van Lohuizenlaan en de Cruqiusweg. Bij het Stadsdeel is bekend dat er in de Architectenbuurt veel behoefte is aan een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en dingen samen kunnen doen. Ook hebben ze gezien dat de stichting in de afgelopen anderhalf jaar veel waardevolle initiatieven heeft gestart of mogelijk gemaakt. Wij waren daarom al in gesprek met het Stadsdeel om onze activiteiten in de buurt voort te zetten.

We vinden het belangrijk om te horen wat bewoners en ondernemers in de buurt vinden van de portocabins. Geef je mening via e-mail of per telefoon door aan Stepahny van Veen, Stephany.Veen@amsterdam.nl / 06 3013 6047.

11 Mrt

BIED RUIMTE AAN BEWONERSINITIATIEF ARCHITECTENBUURT

sam_0108

De SP wil dat het stadsdeel het bewonersinitiatief nabij de Architectenbuurt ondersteunt en zich inzet voor onderdak. Het GVB-huisje waarin de bewonersgroep nu buurtactiviteiten organiseert dreigt binnenkort ontruimd te worden. Duo-commissielid in stadsdeel Oost Karel van der Weide: ‘In een tijd waarin vele politieke partijen de
mond vol hebben van bewonersparticipatie, initiatieven van onderaf en zelfredzaamheid, kan het stadsdeel hier de daad bij het woord voegen.’

Lees het hele artikel op amsterdam.sp.nl

25 Feb

Ontmoeting 28 februari 2015

bb-uitnodiging

Hallo allemaal, buren, buurtbewoners, betrokkenen, bezoekers en andere belangstellenden.

Vanaf het begin dit jaar, 13 januari 2015 zijn wij bezig geweest met het KORT GEDING waarin het “GVB” het huisje terug eiste van stichting “Blije Buren”. Uiteindelijk heeft de rechter uitspraak gedaan afgelopen vrijdag 20 februari 2015.

Read More

29 Jan

PERSBERICHT

Vanochtend is er een gesprek geweest met een weldoener.
Deze heeft aangegeven het GVB te hebben benaderd om een
afspraak te maken, teneinde onderhandelingen te starten, met
het doel de voorziening “Geschenk van Boven” , in de voormalige
eindhalte van buslijn 22, voor de buurt en haar buurtbewoners te kunnen
behouden. d.m.v. aankoop.

13 Jan

Teken de petitie

blijeburen-2

Participatie tegengehouden door gebrek aan steun van de gemeente

Waarom dit belangrijk is

Buurt activiteitencentrum in de Architectenbuurt wordt bedreigd met sluiting nu het GVB een kort geding heeft aangespannen tegen de bewoners die de voormalig eindhalte van Bus 22 in beheer hadden genomen na 14 maanden leegstand.

Lees meer

12 Jan

Ontruiming Amsterdams buurthuis dreigt

HVNL

In korte tijd heeft een groepje buurtbewoners in Amsterdam een klein leegstaand gebouwtje omgetoverd tot een gezellig ruimte, waar alle tijd is voor een praatje en wat eten voor mensen met weinig geld.

Maar het pand is eigendom van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB). Die heeft nu een kort geding aangespannen om het gebouw terug te krijgen.

De buurtbewoners gebruiken het gebouwtje zeven dagen per week. Daarvoor stond het zo’n veertien maanden leeg. Het wordt nu gebruikt om iets te doen voor mensen die moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De bewoners zijn inmiddels duidelijk gehecht geraakt aan hun buurtservicecentrum.

Als de rechter dinsdag het GVB gelijk geeft, zullen zij het pand moeten ontruimen. Het vervoersbedrijf wilde maandag niet reageren.

Bekijk hier de uitzending:

11 Jan

PERSBERICHT

gvb

Succesvol participatie project dreigt te worden afgebroken.

Bestuur Stadsdeel Oost komt toezegging steun participatieproject niet na, ontruiming dreigt.

Het Gemeente Vervoer Bedrijf heeft een dagvaarding uitgebracht om a.s. Dinsdag, 13 Januari 2015, om 15.45 u. middels een kort geding ontruiming te vorderen van het Buurtservice centrum, welke sinds april 2014 gevestigd is op de Th. K. van Lohuizenlaan 3, 1019 CD, A’dam.

Lees meer

09 Apr

Buurthuis of kraakpand (Amsterdam)

Amsterdam. Bewoners uit de architectenbuurt willen een gezellig buurtcentrum in de wijk. Daarom hebben zij het leegstaande wachthuisje van het Gemeentelijk VervoersBedrijf (GVB) in gebruik genomen. De GVB is woedend en heeft aangifte gedaan. Zij vinden het niet kunnen dat er zonder toestemming gebruik wordt gemaakt van hun eigendom. De bewoners zien geen kwaad in hun actie. Zij hebben de krakers weggejaagd en gebruiken het wachthuisje voor allerlei activiteiten in de buurt, zoals koken voor eenzame ouderen. Van de GVB moeten de bewoners weg, maar die willen niet vertrekken. Wie heeft er gelijk in dit verhaal? Is het de bewoners kwalijk te nemen dat zij het leegstaande huisje in gebruik nemen? Of moeten de bewoners het huisje uit, omdat het niet hun eigendom is?

Rob Oudkerk praat hierover met Peter Gualterus van de Stichting Blije Buren en buurtbewoner, Rob Hageman woordvoerder van het GVB, Nevin Özütok, dagelijks bestuurder van Stadsdeel Oost en diverse andere bewoners.