Buurthuis in Zeeburg moet mogelijk uit oud wachthuisje GVB

Het GVB heeft een kort geding aangespannen tegen Stichting Blije Buren, die in een leegstaand voormalig wachthuisje van het vervoersbedrijf een buurthuis hebben gevestigd in Zeeburg. Vanmiddag is het kort geding.

Het belang van de stichting is groter dan dat van het GVB

Stichting Blije Buren zit sinds april vorig jaar in het GVB-huisje op de hoek van de TH. K. van Lohuizenlaan en J. M. van der Meylaan. Het stond al een tijd leeg en toen er krakers in dreigden te komen, hebben bewoners ze weggejaagd en is de stichting erin getrokken om het huisje te beschermen tegen kraak of inbraak. ‘Wij hebben geen buurthuis hier en dit was een mooie kans,’ zegt Francesa Emma van Stichting Blije Buren.

Huiswerkles
‘Er worden activiteiten georganiseerd in het huisje door mensen uit de buurt. Een jongen uit de buurt is huiswerkles komen geven, er worden taallessen gegeven voor moeders uit de buurt die niet goed Nederlands spreken en we geven elke dag groente, brood en fruit weg,’ legt Emma uit. Het eten halen ze op bij verschillende winkels en is voor iedereen beschikbaar: ‘Soms komen er ook mensen van buiten de buurt.’

De stichting bestaat al sinds 2010, maar sinds ze in het huisje van het GVB is getrokken heeft de betrokkenheid van de buurt een vlucht genomen. ‘Mensen komen langs voor praatje, maar soms wordt er spontaan soep gemaakt of wordt er samen gelezen,’ zegt Emma.

Verlopen vergunning
Maar met het kortgeding van het GVB komt het buurthuis in gevaar: ‘Het argument van de GVB is dat ze dit huisje over acht maanden willen verplaatsen naar Sloterdijk. En dat de vergunning verlopen is, waardoor ze boetes kunnen krijgen van de gemeente,’ legt advocate Anneke Wezel uit. Zij verdedigt Stichting Blije Buren vanmiddag bij het kortgeding.

‘Het belang van de stichting is groter dan dat van het GVB, vinden wij. De stichting zet zich in tegen armoede en leegstand, en de buurt heeft baat bij het buurthuis,’ zegt Wezel.  ‘Ook vinden wij het spoedeisendbelang van het GVB niet hoog genoeg, waarom moet de stichting er nu al uit, als ze het over acht maanden pas weer willen gebruiken.’

Stadsdeel Oost laat weten dat ze bezig zijn met het zoeken van alternatieven voor het buurthuis van Stichting Blije Buren.

Reactie GVB
De woordvoerder van de directie van het GVB houdt het bij een korte reactie: ‘De Stichting Blije Buren zit onrechtmatig in het voormalig personeelshuisje van GVB, daarom heeft het GVB aangifte gedaan bij de politie van het strafbare feit en een kort geding aangespannen. Na de ontruiming zal het huisje worden gedemonteerd en ingezet op de bestemming Sloterdijk.’

(Bron: Het Parool, door: Sophie van Oostvoorn)

Update

In het kortgeding heeft de rechter bepaald dat de zaak nog minimaal twee weken wordt uitgesteld. In die tijd moeten de betrokken partijen (de gemeente, het GVB en de Stichting Blije Buren) overleggen over een eventuele nieuwe locatie van het buurtcentrum.

Link naar artikel >